Vaccinerade resenärer kan nu besöka USA igen – men du behöver också ett PCR-test

Till följd av Covid-19 valde många länder att begränsa resor till och från landet, men när vi nu är på bättringsvägen tack vare effektiva vaccin är det möjligt för svenska resenärer att åka till USA. Det gäller dock att du är vaccinerad, att du har ett resetillstånd samt att du inte har Covid-19 när du åker. Nedan ska vi gå in mer på detta så att du är förberedd inför din kommande resa till USA.

 

Kravet på negativa PCR-testresultat

 

PCR står för Polymerase Chain Reaction och syftar på ett sätt att upptäcka arvsmassa från viruset SARS-CoV-2. Med andra ord är detta ett test som tar reda på huruvida du är smittad med Covid-19 eller inte. Testet utförs med hjälp av en provtagningspinne som förs upp i näsan. Detta test är träffsäkert, och om det visar sig att du inte har viruset får du lov att resa till USA som svensk medborgare så länge du också är vaccinerad.

 

Kravet på ett ESTA resetillstånd eller ett visum

 

Det ovannämnda kravet är inte allt som behövs för att du ska få komma in i USA, utan ansökan om ett ESTA tillstånd måste även ha beviljats. Resetillståndet får du om du bor i ett VWP-land (såsom Sverige) och har planer på att besöka USA i högst 90 dagar. För dig som ska plugga, jobba eller för andra skäl stanna under en längre tid i USA ska du istället ansöka om ett visum. Oavsett vad: ansök tidigt då det kan ta ett litet tag innan din ansökan nekas eller beviljas.

 

Mer om ESTA resetillståndet

 

Ditt ESTA resetillstånd har du inte i ett fysiskt format, utan det är elektroniskt och kopplat till ditt pass. När du kommer till flygplatsen skannas ditt pass och personalen kan på så sätt få reda på att du har ett giltigt resetillstånd. På tal om giltighet kan du förvänta dig att ditt ESTA resetillstånd går att använda i upp till två år efter dess att du har fått din ansökan beviljad. Det kan dock hända att tillståndet blir obrukbart tidigare om ditt pass löper ut.

 

När allt är sagt och gjort är dessa punkter några av de viktigaste för dig att ta hänsyn till om du vill resa till USA på ett säkert och lagligt vis. Med ordentlig planering kan du vara säker på att du får en positiv upplevelse och en resa som du sent ska glömma.